Hoe vaak komt auto-immuunziekte voor bij honden?

Auto-immuunziekten zijn gelukkig zeldzaam bij honden. Wanneer uw hond een auto-immuunziekte heeft, verspreiden antigeen-antilichaamcellen zich door het lichaam en vallen ze het eigen lichaam van de hond aan in plaats van zieke cellen aan te vallen.

Hoe vaak komt auto-immuunziekte voor bij honden?

Auto-immuunziekten zijn gelukkig zeldzaam bij honden. Wanneer uw hond een auto-immuunziekte heeft, verspreiden antigeen-antilichaamcellen zich door het lichaam en vallen ze het eigen lichaam van de hond aan in plaats van zieke cellen aan te vallen. In een gezond lichaam worden alleen gevaarlijke cellen aangevallen. Ongeveer een derde van alle auto-immuunziekten bij honden is pemphigus, waardoor het de meest voorkomende dermatologische auto-immuunziekte is.

Bij pemphigus verschijnen er meestal symmetrische laesies op de oren en het gezicht van de hond. Haaruitval, blaasjes, puisten en erosies met zweren kunnen worden waargenomen. Hun voeten worden vervolgens aangetast en als het vordert zonder enige behandeling, kunnen de liesstreek en de romp worden aangetast. De puisten zijn meestal groot en kwetsbaar.

Nadat ze openbreken, bedekken korstlaesies de open gebieden. Systemische lupus erythematosus (SLE) is een zeldzame auto-immuunziekte die erfelijk kan zijn bij honden. Systemische auto-immuunziekte is zeldzaam en komt op elke leeftijd voor. Het treedt op wanneer hoge niveaus van antigeen-antilichaamcomplexen zich door het hele lichaam vormen en afzetten, waarbij cellen, organen en weefsels worden aangevallen omdat ze normaal gesproken ziekten zouden aanvallen.

In tegenstelling tot andere gelokaliseerde auto-immuunziekten, treedt Systemische lupus erythematosus (SLE) op wanneer het immuunsysteem overdreven reageert en antilichamen begint te gebruiken om gezonde cellen onopvallend aan te vallen. Zoals de naam al doet vermoeden, kan SLE elk systeem beïnvloeden, inclusief cellen, organen en weefsels, het wordt soms hondenlupus genoemd. Immuungemedieerde trombocytopenie (ITP) is een auto-immuunziekte bij honden die de bloedplaatjes van het lichaam aantast, gespecialiseerde cellen die in de bloedbaan worden aangetroffen en die wonden helpen stollen en helpen bij genezing. Net als AIHA vernietigt deze auto-immuunziekte bij honden cellen sneller dan de typische levensduur van de cel, waardoor het lichaam overblijft met overtollig celafval en niet genoeg van een vitale bloedcellen.

De meest voorkomende immuungemedieerde ziekten bij dieren zijn die waarbij het immuunsysteem circulerende cellen zoals rode bloedcellen of bloedplaatjes vernietigt. Het lichaam veroorzaakt ontstekingen, maar in plaats van de ontsteking op een ziekteverwekker te richten, richt het deze ontsteking naar de weefsels van het lichaam. Immuungemedieerde ziekten zijn niet beperkt tot de bloedbaan. Er zijn ziekten van veel lichaamssystemen die een ongepaste immuunrespons kunnen ontwikkelen.

Voor de immuungemedieerde ziekten die rode bloedcellen aanvallen, hebben veel honden en katten een bloedtransfusie nodig om ze te helpen stabiliseren. Het Purdue University Veterinary Hospital heeft een uitgebreid bloeddonorprogramma, waarin honden en katten bloed doneren om dieren in nood te helpen. Pemphigus vulgaris (PV) - De term betekent gewone pemphigus en het is de meest voorkomende vorm van pemphigus bij mensen. Dit is een pustuleuze huidziekte bij honden veroorzaakt door een genetische aanleg of een geïnduceerd medicijn dat resulteert in het verlies van keratinocyten in de huid en haarzakjes van uw hond.

Er zijn veel onbekenden in de oorzaken van auto-immuunziekten, dus het is moeilijk om uw hond te beschermen tegen alles wat hem kan schaden. Veel factoren kunnen leiden tot auto-immuunziekten, maar bij honden is er een sterke genetische basis, met hogere percentages, met name zuivere rassen. Steroïden zijn goedkoop en gemakkelijk voor eigenaren om thuis te geven, maar ze veroorzaken bijwerkingen bij langdurig gebruik, te beginnen met meer drinken en urineren, maar mogelijk escaleren in problemen zoals diabetes mellitus, leverziekte en de ziekte van Cushing (iatrogene hyperadrenocorticisme). Bepaalde geneesmiddelen zijn ook gemeld als mogelijke triggers voor pemphigus foliaceus, een veel voorkomende vorm van auto-immuunhuidziekte bij honden en katten.

Wanneer het immuunsysteem van uw hond overdreven reageert op bacteriën in de darmen, veroorzaakt het ontstekingen en gastro-intestinale symptomen die leiden tot inflammatoire darmaandoeningen. Auto-immuunziekten komen voor wanneer het immuunsysteem per ongeluk normale lichaamsweefsels aanvalt, omdat het denkt dat een deel van je lichaam of proces een ziekte is en het probeert te bestrijden; een bekend voorbeeld bij mensen is diabetes type 1.Onbehandeld blijven de complicaties van auto-immuunziekten ernstig en komt meervoudige systeembetrokkenheid vaak voor. Maar Gershwin's recensie bevatte geen studie uit 1999 aan de Purdue University getiteld Vaccine-Induced Auto-Immunity In The Dog (1.Dear) legt uit dat auto-immuunziekten „primair” kunnen zijn, wat betekent dat ze geen identificeerbare trigger of oorzaak hebben, of „secundair”, wat betekent dat de ziekte een identificeerbare trigger heeft. Dit betekent dat uw hond medicijnen krijgt om de reactie van het immuunsysteem dat de ziekte veroorzaakt te verminderen of te verzwakken.

Aangezien 90% van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt, kan dit de microbiële balans verstoren die uw hond helpt ziekten te weerstaan. .