Wat is de meest voorkomende endocriene ziekte bij honden?

De ziekte van Cushing is een van de meest voorkomende endocriene ziekten bij honden. Het is een langzame en progressieve ziekte die wordt veroorzaakt door de overproductie van het stresshormoon cortisol.

Wat is de meest voorkomende endocriene ziekte bij honden?

De ziekte van Cushing is een van de meest voorkomende endocriene ziekten bij honden. Het is een langzame en progressieve ziekte die wordt veroorzaakt door de overproductie van het stresshormoon cortisol. De meest voorkomende endocriene ziekten bij honden zijn de ziekte van Cushing, hypothyreoïdie en diabetes mellitus. Overmatige dorst en plassen, vaak leidend tot huisbevochtiging.

Spierzwakte en terughoudendheid om te sporten, spierverspilling kan duidelijk zijn en kan resulteren in een stijve gang en onvermogen om te rennen of trappen te beklimmen. De buik is meestal vergroot en een 'dikbuikig' uiterlijk komt vaak voor. Haaruitval over de flanken, waarbij de resterende vacht broos en schaars is. De huid kan dun zijn en gemakkelijk blauwe plekken krijgen.

Kortademigheid en overmatig hijgen Sommige kunnen tekenen vertonen die verband houden met diabetes mellitus of neurologische symptomen. Sommige gevallen kunnen gecompliceerd zijn door andere gelijktijdige problemen te hebben, zoals diabetes mellitus, waardoor medisch beheer moeilijk wordt. Behandeling is niet vaak haalbaar, suppletie met groeihormoon is duur en resulteert vaak in de ontwikkeling van diabetes mellitus, er is ook een risico op overgevoeligheidsreacties. Het is belangrijk om deze aandoening niet te verwarren met een andere, diabetes insipidus genaamd, die relatief zeldzaam is bij honden en overmatige dorst veroorzaakt, maar geen effect heeft op het glucosemetabolisme.

Dieren van middelbare en oudere leeftijd hebben meer kans op diabetes mellitus. Obesitas is een belangrijke predisponerende factor omdat het insuline-ongevoeligheid kan veroorzaken. De complicaties op langere termijn van diabetes mellitus omvatten cataractvorming, die onomkeerbaar is, hoewel behandeling in sommige gevallen haalbaar kan zijn. Neuropathieën (zenuwproblemen) kunnen zich af en toe ontwikkelen, waardoor het vermogen van het dier om goed te lopen wordt belemmerd.

Relatieve, soms voorkomende problemen met het netvlies in het oog en met de nieren kunnen zich ook af en toe ontwikkelen. Uw dierenarts kan ook tekenen opmerken zoals een trage hartslag, sommige spier- of zenuwaandoeningen, oogproblemen en mogelijk aanwijzingen voor andere gelijktijdige hormonale problemen zoals hypoadrenocorticisme of diabetes mellitus. Een veel voorkomende oorzaak van huidziekte is het falen van een endocrien orgaan om de juiste hoeveelheid van zijn hormoon af te scheiden. Dit resulteert meestal in een zekere mate van haaruitval en abnormale huidkwaliteit.

Afhankelijk van het betrokken hormoon kunnen er andere subtiele veranderingen worden opgemerkt in de geschiedenis van het huisdier of op het lichamelijk onderzoek. Endocriene ziekten komen voort uit onevenwichtigheden in hormoonspiegels. Hormoononevenwichtigheden kunnen op veel manieren de gezondheid van uw huisdier beïnvloeden. Hoewel sommige endocriene stoornissen niet levensbedreigend zijn, zijn veel dodelijk, zo niet gediagnosticeerd en behandeld.

Over het algemeen zal een hond met een endocrinopathie niet-pruritisch zijn, behalve wanneer de huid is geïnfecteerd. Metabole veranderingen komen vaak voor, vooral bij hypothyreoïdie, en eigenaren kunnen klagen dat het huisdier minder energie heeft, meer zwakte heeft of oud is. Lichaamsvorm en conformatie kunnen veranderen met gewichtstoename, vetafzetting en de ontwikkeling van een opgezwollen buik. De eigenaar zal deze wijzigingen vaak ten onrechte toeschrijven aan normale veroudering.

Rassen die het meest worden getroffen, zijn de Golden Retriever, Doberman Pinscher, Ierse Setter, Miniatuur Schnauzer, Teckel, Cocker Spaniel en Airedale Terrier. Hypofyse-dwerggroei komt het meest voor bij Duitse herders en is gezien in de Spitz, Miniatuur Pinscher en Karelische berenhond. In primaire hypoadrenocorticisme is de ziekte van Addison Addison (hypoadrenocorticisme) bijvoorbeeld het gevolg van het ontbreken van glucocorticoïden, mineralocorticoïden of beide. De meest voorkomende hiervan bij katten is diabetes, maar hypothyreoïdie en de ziekte van Cushing kunnen ook bijdragen aan obesitas bij katten.

Net als de reu is de meest voorkomende oorzaak van hypogonadisme bij het vrouwtje ovariohysterectomie (spaying). Ziekte van Addison Een ziekte veroorzaakt door gedeeltelijk of volledig falen van de adrenocorticale functie (de functie van de bijnierschors), gekenmerkt door slechte eetlust, gewichtsverlies, zwakte en braken. Een endocriene ziekte wordt veroorzaakt door een onbalans in hormoonspiegels doordat het lichaam te veel of te weinig van een specifiek hormoon in het lichaam produceert. Niet alleen is nierziekte een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk, maar het vordert ook veel sneller in aanwezigheid van hoge bloeddruk.

De meest voorkomende symptomen zijn gewichtsverlies, overmatige eetlust, hyperexcitabiliteit, verhoogde dorst en plassen, braken, diarree en verhoogd fecaal volume. Bij honden wordt hypercalciëmie vaak geassocieerd met een verscheidenheid aan kwaadaardige tumoren, een onderactieve bijnier (de ziekte van Addison) of nierziekte. Lees meer, hyperadrenocorticisme Ziekte van Cushing (hypofyse-afhankelijke hyperadrenocorticisme) bij dieren De ziekte van Cushing is hyperadrenocorticisme veroorzaakt door een ACTH-afscheidende tumor van de hypofyse. De renale ongevoeligheid voor vasopressine bij dit syndroom kan verband houden met aangeboren afwijkingen in de vasopressinereceptor, maar is vaker secundair aan andere ziekten (bijv.

Pyometra Pyometra bij Kleine Dieren Pyometra is een hormonaal gemedieerde dieetstoornis die wordt gekenmerkt door cystische endometriale hyperplasie met secundaire bacteriële infectie. Bij dieren met de ziekte van Cushing wordt overtollig cortisol uitgescheiden door de nieren, waardoor de hoeveelheid cortisol toeneemt in vergelijking met de normale concentraties creatinine in de urine. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn een overactieve bijschildklier (hyperparathyreoïdie), een overdosis vitamine D en granulomateuze ziekte. De drie meest voorkomende endocriene aandoeningen die de huid van een hond aantasten, zijn hypothyreoïdie, hyperadrenocorticisme (de ziekte van Cushing) en de meer allesomvattende aandoening die bekend staat als alopecia X.

.