Wat is de meest voorkomende ziekte bij katten?

Kanker is een klasse ziekten waarbij cellen ongecontroleerd groeien, het omliggende weefsel binnendringen en zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam. Omdat katten fel onafhankelijke en soms mysterieuze kleine wezens zijn, kan het voor ouders van gezelschapsdieren moeilijk zijn om het verschil te zien tussen een klein probleem en een ernstig gezondheidsprobleem.

Wat is de meest voorkomende ziekte bij katten?

Kanker is een klasse ziekten waarbij cellen ongecontroleerd groeien, het omliggende weefsel binnendringen en zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam. Omdat katten fel onafhankelijke en soms mysterieuze kleine wezens zijn, kan het voor ouders van gezelschapsdieren moeilijk zijn om het verschil te zien tussen een klein probleem en een ernstig gezondheidsprobleem. Daarom is het cruciaal om de tekenen en symptomen van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten te begrijpen, waaronder FIV, FeLV, diabetes en meer. Nieren filteren afval weg en reguleren het bloed- en waterpeil.

Als er sprake is van een afbraak of verslechtering van de nieren, kunnen katten acuut nierfalen of chronische nierziekte ontwikkelen. Acuut nierfalen ontwikkelt zich meestal snel en kan worden teruggedraaid als het tijdig wordt gediagnosticeerd. Chronische nierziekte kan niet worden genezen, maar vroege diagnose en goede zorg kunnen ervoor zorgen dat de kat een kwalitatief hoogstaand leven leidt. Kittens kunnen worden geboren met een nieraandoening en naarmate katten ouder worden, kunnen de nieren beginnen te falen.

Infecties, trauma, blokkades en het innemen van gif kunnen ook nierproblemen veroorzaken. Als het niet wordt behandeld, kan een nieraandoening tot andere gezondheidsproblemen leiden. Het Cornell Feline Health Center meldt dat tussen 50% en 90% van de katten ouder dan vier jaar lijdt aan een soort tandziekte. De meest voorkomende tandziekten bij katten zijn gingivitis, parodontitis en tandresorptie, die allemaal verschillende gradaties van ernst kunnen hebben.

De meeste gevallen van tandheelkundige aandoeningen kunnen echter worden voorkomen of met de juiste zorg worden behandeld. Volgens de ASPCA kunnen katten aan diabetes lijden als ze geen insuline kunnen produceren of onvoldoende reageren op insuline. Hoewel diabetes bij katten een ernstige zorg is, kan het worden beheerd, sommige katten gaan zelfs met de juiste zorg in remissie. Het starten van onze lijst is een veelvoorkomend probleem bij poesjes in alle soorten en maten, infecties van de bovenste luchtwegen.

Deze kunnen ook andere katten in uw huis treffen, dus het is belangrijk om uw kat te laten behandelen voor zijn eigen welzijn en voor het welzijn van anderen. Infecties van de oren, neus, keel en sinusgebied worden beschouwd als infecties van de bovenste luchtwegen (URI's) en kunnen worden overgedragen door niezen, hoesten of likken. Diabetes is het gevolg van een gebrek aan hormonale insuline en treft katten over de hele wereld. Net als wij mensen kan kattendiabetes worden ingedeeld in twee soorten, Type I en Type II.

Type I betekent een gebrek aan insulineproductie, terwijl Type II duidt op een verminderde insulineproductie en onvermogen om hormonen aan te maken. We willen benadrukken dat deze ziekte beheersbaar is en dat veel katten een lang gezond leven kunnen leiden onder diabetes, vergelijkbaar met mensen. Het is niet zo verlammend als sommige van de ziekten hoger op de lijst, maar vanwege de gemeenschappelijkheid moesten we het opnemen. De volgende op onze lijst is kanker voor katten.

Hoewel het vaker voorkomt bij honden, zien we nog steeds vaak kanker bij katten. Ondanks dat het zeldzamer is met poesjes, zijn de resultaten veel drastischer als het gebeurt, dan honden met kanker. Net als bij mensen kan kanker bij kattenkatten worden gecentraliseerd in één specifiek deel van het lichaam. Tumoren kunnen zich door het lichaam verspreiden, waar cellen snel kunnen groeien en delen van het kattenlichaam kunnen binnendringen.

Erfelijke en omgevingsfactoren zijn vaak de twee belangrijkste oorzaken van kanker bij katten. Chronische nierziekte (CKD), is een van de meest voorkomende ziekten bij katten. Het treft vooral oudere, volwassen katachtigen, maar het is niet ongebruikelijk om ook nierfalen te zien bij kittens. Wanneer chronisch nierfalen optreedt, is het belangrijk om vroeg een juiste diagnose te krijgen, zodat u ervoor kunt zorgen dat uw kat zich op zijn gemak voelt.

Helaas, als uw kat besmet is met hondsdolheid, is het sterftecijfer bijna 100% zodra de symptomen beginnen te vertonen. Er zijn echter een paar manieren om te voorkomen dat uw kat hondsdolheid krijgt. De enige manier om hondsdolheid te vangen is dat een ander besmet dier uw kat bijt, wat betekent dat deze kattenziekte zeer besmettelijk is. Er zijn maar twee manieren om het virus op te lopen, waarbij de ene vaker voorkomt dan de andere.

Net als bij hondsdolheid is de belangrijkste manier om FIV op te lopen door een beet van een ander besmet dier, voornamelijk een andere kat. De ziekte kan ook erfelijk worden doorgegeven, maar die kansen zijn erg klein. Als uw kat diarree heeft, bied dan veel vers, schoon water aan om uitdroging te voorkomen. Verwijder vervolgens het voedsel van de kat niet langer dan 12 uur.

Breng uw kat naar de dierenarts als hij na een dag nog steeds diarree heeft of onmiddellijk als u braken, donkere of bloederige ontlasting, koorts, lethargie of verlies van eetlust opmerkt of als uw kat zich inspant om te poepen. Uw dierenarts zal het hele lichaam van uw kat controleren, wonden goed reinigen met antiseptica en systemische antibiotica aanbevelen. Als uw dierenarts de wonden binnen 24 uur met antibiotica behandelt, voorkomt u hoogstwaarschijnlijk een gelokaliseerde infectie of abcesinfectie. Braken is een veel voorkomend probleem bij katten met verschillende oorzaken.

Ze variëren van het eten van iets giftigs of oneetbaars (zoals touwtje), tot infectie, urinewegaandoeningen of diabetes tot haarballen. Lees hier meer over katten en braken. Sommige schattingen zeggen dat maar liefst 3% van de katten die door dierenartsen worden gezien katachtige lagere urinewegziekte (FLUTD) heeft, wat eigenlijk een groep kattenziekten is met meerdere oorzaken. Vlooien kunnen meer dan een jaar leven en uw kat riskeert bloedarmoede als het probleem ernstig wordt, dus zorg ervoor dat u het vlooienprobleem van uw kat behandelt en toekomstige besmettingen voorkomt.

Praat met uw dierenarts over welke vlooienbestrijding het beste is voor uw kat. Behandelingen omvatten orale medicatie, poeders, schuimen en actuele medicatie. Als u een huisdier adopteert uit een regio buiten Utah of een huisdier huisvest dat onlangs uit een andere staat is gekomen, houd dan rekening met vlooien. Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten bij uw kat, lintwormen leven in de dunne darm van een kat en groeien soms wel 2 voet.

Symptomen van een lintworminfectie kunnen subtiel zijn, maar kunnen braken en gewichtsverlies omvatten. De gemakkelijkste manier om erachter te komen of uw kat lintwormen heeft, is door naar zijn uitwerpselen en rond zijn anus te kijken. Als u kleine witte wormen ziet of wat lijkt op rijstkorrels of sesamzaadjes, heeft uw kat waarschijnlijk lintwormen. Behandelingsopties omvatten injectie, orale of plaatselijke medicatie.

Maar omdat katten bijna altijd lintwormen krijgen als gevolg van het inslikken van een vlo, moet u eventuele vlooienproblemen van uw kat aanpakken voordat u lintwormen aanpakt. Veel dingen kunnen diarree veroorzaken bij katten, waaronder bedorven voedsel, allergieën, infecties, leverziekte, kanker en meer. Symptomen van diarree zijn losse, waterige of vloeibare ontlasting. Afhankelijk van de oorzaak kan diarree een dag, een week of maanden aanhouden.

Verwijder vervolgens het kattenvoer niet langer dan 12 tot 24 uur. Breng uw kat naar de dierenarts als hij of zij na een dag nog steeds diarree heeft of onmiddellijk als u braken, donkere of bloederige ontlasting, koorts, lethargie of verlies van eetlust opmerkt of als uw kat zich inspant om te poepen. Oogproblemen bij katten kunnen worden veroorzaakt door een aantal dingen, waaronder conjunctivitis, staar, glaucoom, trauma, virussen, ontstekingen en netvliesaandoeningen. Enkele symptomen die kunnen betekenen dat uw kat oogproblemen heeft, zijn tranende ogen, met tranen bevlekte vacht, troebelheid, rode of witte ooglidvoeringen, smurrie in de ooghoeken, loensen, pootjes in het oog of een zichtbaar derde ooglid.

Tenzij je weet wat de oogproblemen van je kat veroorzaakt, kun je niet veel anders doen dan elke smurrie wegvegen met een vochtige watje. Als uw kat niet genoeg insuline aanmaakt om de glucosespiegels of bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen, resulteert diabetes mellitus. Slecht gecontroleerde diabetes kan de levensduur van uw kat verkorten en leiden tot zenuwaandoeningen, talrijke gezondheidsproblemen en ernstige noodsituaties. De behandeling van diabetes bij katten is gericht op behandeling in plaats van genezing en kan insuline-injecties omvatten.

Obesitas kan bijdragen aan diabetes, waardoor het een van de meest voorkomende kattenziekten binnenshuis is. Kanker kan een breed scala aan cellen en organen in het lichaam van uw kat aantasten. De ziekte begint eerst te groeien in een cel, voordat hij zich hecht aan weefsel onder de huid en zich mogelijk verspreidt naar andere delen van het lichaam. Feline Leukemievirus (waartegen katten kunnen worden gevaccineerd) levert een veel voorkomende bijdrage aan kanker bij katten.

Andere mogelijke oorzaken van kattenkanker zijn toxines in het milieu. Als uw kat vroeg tijdens een lichamelijk onderzoek wordt ontdekt, heeft uw kat de beste kans op een succesvolle behandeling. Vroegtijdige opsporing is de sleutel als het gaat om de behandeling van kattenkanker. Andere factoren die het succes van de behandeling beïnvloeden, zijn het type kanker, de mate van verspreiding en de locatie van de tumor.

Als bij uw kat kanker wordt vastgesteld, kan uw dierenarts een aantal opties aanbevelen, zoals chirurgie, bestraling of chemotherapie om de ziekte te helpen behandelen. Kanker bij katten komt in veel verschillende vormen voor. Het zorgt ervoor dat cellen uit de hand lopen en zich verspreiden naar het omliggende weefsel, vaak verspreid naar andere delen van het lichaam. Net als mensen kunnen katten gelokaliseerde kanker ervaren die beperkt is tot een enkel gebied of meer gegeneraliseerde kanker die meerdere lichaamsdelen aantast.

Er is geen enkele oorzaak van kattenkanker en het kan een breed scala aan symptomen veroorzaken. Feline leukemievirus (FeLV) werd ontdekt in de jaren zestig en is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij katten. Het veroorzaakt niet altijd onmiddellijk symptomen, dus het is essentieel om nieuwe katten die uw huis binnenkomen te laten testen voordat u ze aan uw andere huisdieren voorstelt. Bij katten treedt diabetes op als gevolg van een tekort aan insuline of een ontoereikende reactie daarop.

Bij gezonde katten transporteert insuline glucose van verteerd voedsel naar hun cellen. Wanneer een kat echter geen insuline normaal kan gebruiken of produceren, zorgt glucose ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit veroorzaakt hyperglycemie, wat verwoestende gevolgen kan hebben. Net als mensen kunnen katten lijden aan diabetes type I of type II.

Bij diabetes type I kunnen katten geen insuline produceren. Bij diabetes type II ervaren katten een verminderde insulineproductie en reageert hun lichaam niet op de juiste manier op het hormoon. In veel gevallen ontwikkelen katten met diabetes type II ook diabetes type I. De meeste diabetische katten worden pas gediagnosticeerd als ze diabetes type I hebben en insulinetherapie nodig hebben om te overleven.

De exacte oorzaak van diabetes is onbekend, maar obesitas maakt katten vatbaarder voor de ziekte. Mannelijke katten zijn ook vatbaarder voor diabetes dan vrouwtjes. Het kattenimmunodeficiëntievirus (FIV) verzwakt het immuunsysteem van een kat ernstig en maakt ze zeer vatbaar voor secundaire infecties. Met FIV geïnfecteerde katten vertonen vaak gedurende meerdere jaren geen symptomen, of ze kunnen geleidelijk symptomen ontwikkelen in de loop van de tijd.

Meestal is het iets dat gemakkelijk te behandelen is, zoals vlooien of een kleine oorontsteking. Nierziekte is een zeer ernstige bedreiging voor de gezondheid van een kat. Als ze onbehandeld blijven, kunnen falende nieren, die een essentiële rol spelen in de dagelijkse functies van uw kat, zelfs de dood tot gevolg hebben. Oudere katten en katten die naar buiten mogen, hebben veel meer kans op het ontwikkelen van een nierziekte dan jonge kamerdieren.

Nierziekte treedt op wanneer 75% of meer van het nierweefsel zijn filterfunctie niet uitvoert, waarbij gifstoffen van het lichaam worden gescheiden. We weten allemaal wat diarree is, maar wat betekent het voor katten? Als uw kat last heeft van een losse, waterige of inconsistente ontlasting, heeft hij symptomen van diarree. Als uw kat diarree heeft, hoeft u niet in paniek te raken, vaak is de oorzaak eenvoudig, zoals een kleine bacteriële infectie of een zuivelintolerantie. Als het echter meerdere dagen doorgaat, is het een goed idee om de dierenarts te raadplegen voor een controle.

Vooral vaak bij buitenkatten, breuken of gebroken botten kunnen gemakkelijk voorkomen en kunnen moeilijk te identificeren zijn. Het komt vrij vaak voor dat katten worden omvergeworpen door auto's te passeren of van daken of bomen vallen wanneer ze worden afgeleid of geschrokken. Vlooien, zoals je waarschijnlijk al weet, is nog een van de dingen die bijna elke kat tijdens zijn leven zal krijgen. Studies tonen zelfs aan dat de meeste katten met vlooien worden geboren of ze voor het eerst kort na hun geboorte krijgen.

Feline Immunodeficiency Virus (FIV) is een virus, vergelijkbaar met HIV bij mensen, dat het immuunsysteem van de kat aantast en hen vatbaarder maakt voor een reeks andere ziekten en infecties. FIV kan niet worden genezen, maar het kan worden gecontroleerd. Katten met de diagnose FIV hebben de rest van hun leven behandeling nodig om hen te helpen infecties te bestrijden. Als uw kat zwaarlijvig is, lopen ze het risico allerlei gerelateerde aandoeningen te ontwikkelen, zoals hartaandoeningen, nieraandoeningen, artritis en nog veel meer.

Binnenkatten zijn vooral vatbaar voor het ontwikkelen van gewichtsproblemen en het dieet moet goed worden gecontroleerd. Andrew nam Sandy mee voor röntgenfoto's nadat ze mank begon te lopen. Er werd vastgesteld dat ze een gescheurd kruisband in het linkerbeen had en een operatie nodig had. Na 6 maanden herstel en het laden van het andere been was nog een kniereconstructie nodig.

Andrew is dankbaar dat Bow Wow Meow fantastisch en behulpzaam was, en leek echt om Sandy te geven. Susanne Sullivan redde Milly op 18-jarige leeftijd. Ze besloot een huisdierenverzekering af te sluiten en was blij dat ze dat deed, want op 6-jarige leeftijd ontwikkelde Milly een agressieve vorm van kanker in haar poot, die sindsdien is teruggekeerd. Bow Wow Meow heeft 80% van haar veterinaire kosten op beide rekeningen terugbetaald en ze is erg dankbaar dat ze de keuze heeft gemaakt om Milly te verzekeren.

Na een bezoek aan een aantal verschillende dierenartsen, onderging Odin een operatie op 8-maanden oud. Odin had behoorlijk wat werk nodig en Bow Wow Meow stapte echt op het bord en hielp alles te bedekken. Odin's vader Pip zegt dat zijn leven niet hetzelfde zou zijn zonder deze cover. Tekenen van tandheelkundige aandoeningen zijn onder meer een slechte adem, verminderde interesse in voedsel, wrijven over het gezicht, loensen of zwelling van het gezicht aan één kant van het gezicht.

We hebben een lijst samengesteld met de tien meest voorkomende gezondheidsproblemen voor katten, wat ze betekenen en hoe ze kunnen worden opgelost. Het wordt meestal veroorzaakt door goedaardige gezwellen op de schildklier die de omvang en functie vergroten, wat leidt tot een toename van de concentratie van schildklierhormonen. Ziekte van de lagere urinewegen bij katten, of FLUTD, verwijst naar een groep ziekten waarbij de blaas of urethra bij katten betrokken is. Oogproblemen bij katten kunnen worden veroorzaakt door een aantal dingen, waaronder conjunctivitis, hoornvlieszweer, staar, glaucoom, trauma, virussen, ontstekingen en netvliesaandoeningen.

Infectie van de bovenste luchtwegen (URI) bij katten, vergelijkbaar met de gewone verkoudheid van een mens, zijn een van de meest voorkomende kattenziekten. In sommige gevallen kan een tandvleesaandoening ernstige pijn en ongemak veroorzaken, wat de kwaliteit van leven van een kat kan beïnvloeden. FPLV is de meest voorkomende doodsoorzaak voor katachtigen die in onhygiënische omstandigheden worden gehouden, zoals de wilde of onreine huizen. .