Wat zijn de meest voorkomende ziekten bij honden?

Ziekte Overgedragen door contact met afscheidingen van de neus van een geïnfecteerde hond. Parvovirus Overgedragen door blootstelling aan besmette uitwerpselen.

Wat zijn de meest voorkomende ziekten bij honden?

Ziekte Overgedragen door contact met afscheidingen van de neus van een geïnfecteerde hond. Parvovirus Overgedragen door blootstelling aan besmette uitwerpselen. Hepatitis (Adenovirus) Virus wordt aangetroffen in uitwerpselen en speeksel. Tandheelkundige ziekteMondinfecties zijn eigenlijk de meest voorkomende hondenziekte en worden meestal een probleem bij honden na de leeftijd van drie jaar.

Tandsteen en gingivitis behoren tot de meest voorkomende orale problemen, terwijl de ernstigere parodontitis, zoals abcessen, vaker voorkomen bij oudere honden in de latere stadia van hun leven. Symptomen van tandheelkundige aandoeningen zijn slechte adem, losse tanden, veranderingen in eetlust, met name weigering om droog voedsel te eten, afvoer van bloed of pus uit de mond, kwijlen, slecht humeur, knobbeltjes op het tandvlees of onder de tong en verkleurde tanden en tandvlees. OorinfectiesAls uw hond lijdt aan terugkerende oorontstekingen, is het zeer waarschijnlijk dat allergieën de boosdoener zijn en de meest waarschijnlijke allergenen maïs, tarwe en soja in hun voedsel zijn. Honden met grote, hangende oren zijn echter meestal vatbaarder voor oorinfecties.

Als u merkt dat uw hond aan zijn oren krabt of poot, zijn hoofd schudt of zijn oor tegen de vloer of meubels wrijft, is dat een goede indicatie dat hij mogelijk een oorontsteking heeft. Ernstigere symptomen kunnen zijn: roodheid van de gehoorgang, korstjes of korstjes rond het oor, haaruitval rond het oor, evenwichtsproblemen, rondlopen, pijn en gehoorverlies. Stijfheid en pijnAls uw hond zes jaar of ouder is, merkt u misschien dat opstaan vanuit een zittende of liggende positie moeilijker lijkt of dat traplopen misschien ook moeilijk lijkt. Dit zijn symptomen dat hij stijfheid en pijn ervaart.

Het kan heel eng en verwarrend zijn om erachter te komen dat een geliefde kanker heeft. Wanneer die geliefde uw hond is, is het belangrijk om in gedachten te houden dat verschillende dierenartsen verschillende opvattingen kunnen hebben over de beste manier om de ziekte te behandelen. Het is altijd een goed idee om een second opinion te zoeken, misschien bij een veterinaire oncoloog, en zorgvuldig uw opties te bekijken. Kanker is een klasse ziekten waarbij cellen ongecontroleerd groeien, het omliggende weefsel binnendringen en zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Net als bij mensen kunnen honden verschillende soorten kanker krijgen. De ziekte kan worden gelokaliseerd (beperkt tot één gebied, zoals een tumor) of gegeneraliseerd (verspreid door het lichaam). Kanker is een „multifactoriële ziekte”, wat betekent dat er geen enkele oorzaak bekend is. We weten echter dat zowel erfelijke als omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kanker bij honden.

Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als uw hond een van de klinische symptomen vertoont die in de bovenstaande lijst worden genoemd. Als uw hond de diagnose kanker krijgt, kunt u een veterinaire oncoloog raadplegen, vaak in dienst van gespecialiseerde dierenartspraktijken en onderwijsziekenhuizen. Diabetes bij honden is een complexe ziekte die wordt veroorzaakt door ofwel een tekort aan het hormoon insuline of een ontoereikende reactie op insuline. Nadat een hond heeft gegeten, breekt zijn spijsverteringsstelsel voedsel in verschillende componenten, waaronder glucose, dat door insuline in zijn cellen wordt gevoerd, een hormoon dat door de alvleesklier wordt afgescheiden.

Wanneer een hond geen insuline produceert of deze niet normaal kan gebruiken, stijgt zijn bloedsuikerspiegel. Het resultaat is hyperglycemie, die, indien onbehandeld, veel gecompliceerde gezondheidsproblemen voor een hond kan veroorzaken. Het is belangrijk om te begrijpen dat diabetes als een beheersbare aandoening wordt beschouwd en dat veel diabetische honden een gelukkig, gezond leven kunnen leiden. De meest voorkomende vorm van de ziekte bij honden is type I, insulineafhankelijke diabetes, die optreedt wanneer de alvleesklier niet in staat is voldoende insuline te produceren of af te scheiden.

Honden met diabetes type I hebben insulinetherapie nodig om te overleven. De exacte oorzaak van diabetes is onbekend. Auto-immuunziekte, genetica, obesitas, chronische pancreatitis, bepaalde medicijnen en abnormale eiwitafzettingen in de alvleesklier kunnen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte. Om diabetes goed te diagnosticeren, verzamelt uw dierenarts informatie over klinische symptomen, voert een lichamelijk onderzoek uit en controleert u bloedonderzoek en urineonderzoek.

Hoewel een bepaalde vorm van diabetes, het type dat wordt aangetroffen bij honden jonger dan een jaar, wordt geërfd, kunnen goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging een lange weg helpen om de ontwikkeling van diabetes te voorkomen. Afgezien van andere negatieve effecten, is het bekend dat obesitas bijdraagt aan insulineresistentie. Als u vermoedt dat uw hond diabetes heeft Als uw hond abnormale klinische symptomen vertoont zoals hierboven vermeld, maak dan onmiddellijk een afspraak om uw dierenarts te raadplegen. Als een diabetische hond niet wordt behandeld, kan hij secundaire gezondheidsproblemen krijgen, zoals staar en ernstige urinewegproblemen.

Uiteindelijk kan onbehandelde diabetes coma en de dood veroorzaken. Hartworm is een parasitaire worm die leeft in het hart en de longslagaders van een besmet dier. De wormen reizen door de bloedbaan en beschadigen slagaders en vitale organen terwijl ze uiteindelijk hun reis naar de vaten van de long en de hartkamer voltooien ongeveer zes maanden na de eerste infectie. Honderden wormen kunnen vijf tot zeven jaar in één hond leven.

Hartwormziekte is ernstig en kan fataal zijn. Kennelhoest is een term die losjes wordt gebruikt om een complex van luchtweginfecties te beschrijven, zowel viraal als bacterieel, dat ontsteking van de stembox en luchtpijp van een hond veroorzaakt. Het is een vorm van bronchitis en lijkt op een verkoudheid op de borst bij mensen. Hoewel het meestal vanzelf opruimt, is kennelhoest zeer besmettelijk voor andere honden.

De meeste kennels gaan niet aan boord van een huisdier zonder bewijs van een recente vaccinatie tegen para-influenza en Bordetella, twee van de belangrijkste oorzaken van kennelhoest. Honden meer vatbaar voor kennelhoest Canine parvovirus is een zeer besmettelijke virale ziekte die levensbedreigende ziekten kan veroorzaken. Het virus valt snel delende cellen in het lichaam van een hond aan, waardoor het darmkanaal het meest wordt aangetast. Parvovirus valt ook de witte bloedcellen aan en wanneer jonge dieren besmet zijn, kan het virus de hartspier beschadigen en levenslange hartproblemen veroorzaken.

Omdat parvovirus maandenlang in een omgeving kan leven, moet u extra voorzichtig zijn als er een besmette hond in uw huis of tuin is geweest. Parvo is bestand tegen veel typische ontsmettingsmiddelen en kan moeilijk uit te roeien zijn. Rabiës is een virale ziekte die de hersenen en het ruggenmerg van alle zoogdieren kan aantasten, inclusief katten, honden en mensen. Deze vermijdbare ziekte is gemeld in elke staat behalve Hawaï.

Er is een goede reden dat het woord „hondsdolheid” angst bij mensen oproept zodra de symptomen verschijnen, hondsdolheid bijna 100% fataal is. Er zijn verschillende routes gemeld voor overdracht van het rabiësvirus. Er is geen behandeling of genezing voor hondsdolheid zodra de symptomen optreden. Hoewel de naam anders suggereert, wordt ringworm helemaal niet veroorzaakt door een worm, maar door een schimmel die de huid, het haar en de nagels kan infecteren.

Deze zeer besmettelijke ziekte kan leiden tot fragmentarische haaruitval bij een hond en kan zich ook verspreiden naar andere dieren en naar mensen. Behandeling van ringworm hangt af van de ernst van de infectie. Dit is een darminfectie die zeer besmettelijk is en zowel wilde als gedomesticeerde honden treft. Het virus is beperkt tot de bovenste twee derde van de dunne darm.

Vaak zijn er mogelijk geen symptomen en zal de infectie vanzelf verdwijnen. Deze infectie kan echter problematisch zijn voor puppy's en honden die andere infecties hebben, zoals parvovirus. Hondenziekte is een zeer ernstige virale ziekte. Het kan door de lucht worden overgedragen van hond op hond.

Het is zeer besmettelijk en er is geen remedie bekend, daarom is het erg belangrijk dat u uw hond ertegen laat vaccineren. Als u vermoedt dat uw hond hondenziekte heeft opgelopen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Breng uw hond niet naar de dierenartsen voordat u de receptioniste op de hoogte heeft gesteld, anders kan uw huisdier andere honden infecteren. Hepatitis bij honden, algemeen bekend als de ziekte van Rubarth, is een virale ziekte die vaak wordt aangezien voor hondenziekte.

Het kan worden overgedragen via uitwerpselen, urine, bloed en speeksel. Als u vermoedt dat uw hond hondenhepatitis heeft opgelopen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Laat hem niet in contact komen met een andere hond en ruim zijn uitwerpselen op. Canine Influenza is een zeer besmettelijke respiratoire virale infectie die kennelhoest kan veroorzaken.

Het wordt gemakkelijk overgedragen tussen honden in de nabijheid van elkaar. Canine para-influenza is een besmettelijk respiratoir virus dat kan worden overgedragen via contact met geïnfecteerde honden, gedeelde kommen en beddengoed. Het virus kan zich snel verspreiden tussen honden die in nauw contact worden gehouden, zoals honden in kennels. Uw dierenarts zal u antibiotica geven om uw hond te behandelen.

Als u vermoedt dat uw hond Canine Para-influenza heeft opgelopen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Ook bekend als tracheobronchitis bij honden, is kennelhoest een zeer besmettelijke en besmettelijke ziekte. Het wordt door de lucht overgedragen, meestal in gebieden met een dichte populatie honden, zoals een kennel of een show. De behandeling voor kennelhoest wordt meestal toegediend als neusspray, hoewel er een injectie beschikbaar is voor honden die het buitengewoon ongemakkelijk vinden.

Leptospirose wordt veroorzaakt door een bacterie en wordt meestal opgelopen door besmet water, dus probeer te voorkomen dat uw hond uit plassen, vijvers, meren, reservoirs of kanalen drinkt. De bacterie komt voornamelijk uit de urine van ratten, varkens en runderen, waardoor boerderijen de meest waarschijnlijke plaats zijn voor de overdracht van de ziekte. Als u vermoedt dat uw hond leptospirose heeft opgelopen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Canine parvovirus is een levensbedreigende en zeer besmettelijke virale ziekte.

Het kan worden opgelopen door geïnfecteerde hondenuitwerpselen, voer- en waterkommen, kleding en tapijten. Het is erg belangrijk dat u uw hond laat vaccineren tegen parvovirus, omdat deze zeer besmettelijk is en maandenlang op voorwerpen kan leven. Dit is een groot gezondheidsprobleem, vooral voor oudere honden, omdat het echt van invloed kan zijn op de manier waarop ze zien. Een cataract is een ondoorzichtigheid of troebelheid van de lens die voorkomt dat licht het netvlies bereikt, wat leidt tot een verminderd gezichtsvermogen.

Cataract kan zich ontwikkelen in één of beide ogen en ze kunnen langzaam of snel vorderen, wat leidt tot visusstoornissen en zelfs blindheid. Tekenen van een cataract zijn onder meer een witachtig, blauw of grijs gebied in het midden van het oog en gedragsveranderingen met betrekking tot verminderd gezichtsvermogen. Omdat honden hun scherpe gehoor- en reukzin kunnen gebruiken om verlies van gezichtsvermogen te compenseren, kan het voor een huisdiereigenaar moeilijk zijn om staar in een vroeg stadium op te sporen. Het is niet alleen ouderdom die deze gezwellen in het oog teweeg zal brengen.

Cataract kan zich ontwikkelen nadat het oog een trauma heeft gehad of kan worden veroorzaakt door een ziekte. Staar bij honden kan zelfs aanwezig zijn wanneer de hond voor het eerst wordt geboren, of kan zich ontwikkelen in de eerste paar weken van het leven van een puppy. Lees hier meer over staar bij honden. Artritis, een algemene term voor abnormale veranderingen in een gewricht, is een veel voorkomende aandoening bij oudere honden.

In feite lijdt 1 op de 5 Australische honden op een bepaald moment tijdens hun leven aan artritis. Het is een belangrijke oorzaak van chronische pijn bij oudere honden en kan leiden tot blijvende gewrichtsschade. De meest getroffen gewrichten bij honden zijn de heupen, knieën, schouders en ellebogen. U zult merken dat uw hond langzamer op de been komt (vooral's ochtends of bij koeler weer) en veel minder actief zal zijn dan vroeger.

Het is vaak heel moeilijk te zeggen of uw hond lijdt aan artritis. Hoewel het erg pijnlijk is, kan uw hond zijn pijn en ongemak verbergen, vooral in de vroege stadia. Oefening, gewichtsbeheersing en medicijnen tegen artritis kunnen er allemaal toe leiden dat uw hond de pijn van artritis kan overwinnen. Lees hier meer over artritis bij honden.

Oorontstekingen komen zeer vaak voor bij honden, vooral bij rassen met lange oren en bij honden die veel tijd buiten doorbrengen. Lees hier meer over oorontstekingen bij honden. Obesitas is een van de grootste oorzaken van ernstige langdurige ziekte bij honden. Als uw hond zwaarlijvig is, riskeert hij allerlei gerelateerde aandoeningen te ontwikkelen, zoals hartaandoeningen, nieraandoeningen, artritis en nog veel meer.

Bamba, nu een oudere hond, is verzekerd bij Bow Wow Meow vanaf het moment dat hij een puppy was. Toen hij 11 jaar oud was, scheurde hij een ligament van het voorbeen omdat hij van het bed viel. Bow Wow Meow maakte het claimen van de kosten van zijn behandeling gemakkelijk, zodat zijn mensen zich konden concentreren op het helpen van Bamba om beter te worden. Susanne Sullivan redde Milly op 18-jarige leeftijd.

Ze besloot een huisdierenverzekering af te sluiten en was blij dat ze dat deed, want op 6-jarige leeftijd ontwikkelde Milly een agressieve vorm van kanker in haar poot, die sindsdien is teruggekeerd. Bow Wow Meow heeft 80% van haar veterinaire kosten op beide rekeningen terugbetaald en ze is erg dankbaar dat ze de keuze heeft gemaakt om Milly te verzekeren. Als u merkt dat uw hond vaak aan zijn oren krabt of herhaaldelijk hoofd kantelt of trilt, moet u waarschijnlijk zijn oren laten controleren op een infectie. Andere indicatoren kunnen verlies van vacht, geur en roodheid of zwelling van de gehoorgang zijn.

Als oorinfecties zich opnieuw voordoen, bestaat er ook een kans op betrokkenheid van allergieën. Sommige dingen die u kunt doen om oorinfecties te voorkomen, zijn de oren van uw honden grondig drogen nadat u in water bent geweest, een hondenreinigingsoplossing gebruiken om de oren van uw huisdieren regelmatig schoon te maken en eventuele allergieën op de juiste manier te beheersen. Naarmate honden soms ouder worden, vertonen ze artritis en gewrichtspijn, vooral in combinatie met gewichtstoename die niet gezond is voor hun grootte. Enkele andere mogelijke oorzaken van stijfheid en pijn in gewrichten kunnen overbelasting, bacteriële encefalitis of parasitaire infestaties zijn.

Enkele mogelijke indicatoren van ontsteking en stijfheid zijn ongemakkelijke gangen, terughoudendheid om op te staan, stijfheid van ledematen, zwelling, spierspasmen, depressie of merkbare vermoeidheid. De behandeling hangt af van de aandoeningen die door uw dierenarts zijn vastgesteld. Lees hier voor meer informatie over hoe u uw hond comfortabeler kunt maken bij pijn door stijfheid of ontsteking. Een ernstige snee of snijwond is een wond die wordt veroorzaakt door het scheuren van huid en andere lichaamsweefsels.

Klein trauma kan alleen de huid beschadigen, terwijl ernstig trauma diepere spieren en pezen kan beschadigen en de kans op bloedingen of infecties kan veroorzaken. Een huidinfectie is een bacteriële infectie die intense jeuk kan veroorzaken, wat tot ongemak leidt. De onderliggende oorzaak van de huidinfectie kan ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de hond, afhankelijk van de ziekte. Urineweginfecties worden meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie.

De meeste gevallen van bacteriële cystitis stijgen op, wat betekent dat de aanstootgevende bacteriën voortkomen uit het eigen darmkanaal van de hond en opstijgen naar de blaas. Artritis beïnvloedt het gladde kraakbeen van het gewricht, dat is de bedekking van bot in de gewrichten die verantwoordelijk is voor de soepele, niet-pijnlijke beweging van gewrichten. Wanneer het versleten raakt, worden ruwe botoppervlakken blootgelegd en wrijven ze tegen elkaar. Het kan gedurende een levensduur of als gevolg van letsel optreden.

Obesitas wordt gedefinieerd als de overmatige ophoping van lichaamsvet. Tussen 25 en 40 procent van de honden wordt als zwaarlijvig beschouwd of zal waarschijnlijk zwaarlijvig worden, waardoor het een van de meest voorkomende voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen bij honden in onze samenleving is. Een veel voorkomend gezondheidsprobleem voor honden, vlooien zijn gemakkelijk op te pikken voor uw hond, maar ze zijn ook gemakkelijk te behandelen. Ontsteking van de gehoorgang komt vaak voor bij honden met lange en slappe oren, die tot 20 procent van de honden treft en een van de belangrijkste redenen is waarom honden naar de dierenarts worden gebracht.

Om uw hondenvriend te helpen een gezond leven te leiden, moet u enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen kennen waarmee honden worden geconfronteerd, hun tekenen en wat u eraan kunt doen. Honden van alle leeftijden kunnen last hebben van een reeks medische problemen en ziekten, en we hebben deze handige lijst samengesteld met veelvoorkomende aandoeningen, hoe ze te herkennen en hoe ze kunnen worden behandeld. Ze staan algemeen bekend als hotspots, maar de medische term voor die kale, ontstoken, rode gebieden die je vaak bij honden ziet, is acute vochtige dermatitis - een bacteriële huidinfectie. Braken is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem voor honden, met tientallen mogelijke oorzaken, van infectie of darmparasieten tot pancreatitis, nierfalen, zonnesteek, een obstructie in de maag of darm of vergiftiging.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat elk hondenras en gebied van het land ook de neiging heeft om zijn eigen verscheidenheid aan veel voorkomende aandoeningen en gevoeligheden te hebben. Immunosuppressieve honden (honden waarvan het immuunsysteem verzwakt is door ziekte of bepaalde medicijnen) hebben veel meer kans om besmet te raken met deze schimmels en ziekten te ontwikkelen. Het is een van de meest voorkomende infectieziekten ter wereld bij honden en wordt veroorzaakt door bacteriën die tandplak vormen. Hieronder volgt een lijst van de meest voorkomende ziekten waaraan uw hond (en) kunnen worden blootgesteld tijdens een hondenbijeenkomst.

De twee meest voorkomende oorzaken zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het canine para-influenzavirus. .