Welke ziekte wordt veroorzaakt door honden en katten?

Honden zijn een belangrijk reservoir voor zoönotische infecties. Honden brengen verschillende virale en bacteriële ziekten over op mensen.

Welke ziekte wordt veroorzaakt door honden en katten?

Honden zijn een belangrijk reservoir voor zoönotische infecties. Honden brengen verschillende virale en bacteriële ziekten over op mensen. Zoönotische ziekten kunnen op de mens worden overgedragen door geïnfecteerd speeksel, aerosolen, besmette urine of uitwerpselen en direct contact met de hond. Virale infecties zoals rabiës en norovirus en bacteriële infecties waaronder Pasteurella, Salmonella, Brucella, Yersinia enterocolitica, Campylobacter, Capnocytophaga, Bordetella bronchiseptica, Coxiella burnetii, Leptospira, Staphylococcus intermedius en Methicilline resistentie staphylococcus aureus zijn de meest voorkomende virale en bacteriële zoönotische infecties die door honden op mensen worden overgedragen.

Deze review, gericht op de genoemde infectieziekten door algemene informatie, tekenen en symptomen, manieren van overdracht, preventie en behandeling van de infectie te beschrijven. Wat de infecties betreft, zou de toename van de kennis en het bewustzijn van hondenbezitters en de algemene bevolking met betrekking tot zoönotische infecties de overdracht van zoönoses en bijgevolg hun fatale complicaties aanzienlijk kunnen verminderen. Ga voor informatie en begeleiding met betrekking tot dieren en COVID-19 naar COVID-19 Pets and Other Animals. Zelden kunnen Capnocytophaga-kiemen zich naar mensen verspreiden door beten, krassen of nauw contact van een hond of kat en kunnen ziekten veroorzaken, waaronder sepsis.

De meeste mensen die contact hebben met een hond of kat worden niet ziek. Mensen met een verzwakt immuunsysteem die moeite hebben om infecties te bestrijden (bijvoorbeeld mensen met kanker of mensen die bepaalde medicijnen zoals steroïden gebruiken) lopen een groter risico om ziek te worden. De parasitaire rondworm Toxacara die vaker voorkomt in de darmen van honden en katten is de oorzaak van deze ziekte. Toxacara produceert een groot aantal eieren die door het lichaam van het dier worden gevoerd en in de ontlasting terechtkomen.

De eieren komen op hun beurt terecht in aarde of zand waar mensen, met name kinderen, ermee in contact komen. Bijten van geïnfecteerde vlooien veroorzaken builenpest en septicemische pest. Maar als uw huisdier al longpest heeft, kunt u het van verdwaalde druppels vangen als ze niezen. Elk type veroorzaakt onder andere koorts en koude rillingen of hoofdpijn.

Het kan fataal zijn als het niet met antibiotica wordt behandeld. Houd uw huisdieren uit de buurt van knaagdieren en vrij van vlooien om dit te voorkomen. Influenza is een acute infectieuze luchtwegaandoening die bij mensen wordt veroorzaakt door influenza type A- of type B-virussen. Hoewel het laatste type alleen onder mensen circuleert, kunnen influenza A-virussen (IAV) ook worden geïsoleerd uit een grote verscheidenheid aan diersoorten.

Wilde trekvogels en vleermuizen zijn de belangrijkste natuurlijke reservoirs, van waaruit het virus wordt gebruikt om over te lopen in andere dierengastheren zoals eenden, kippen, paarden, varkens, walvissen, katten, honden, enz. IAVS-virussen vertonen gewoonlijk een beperkt gastheerbereik, maar worden af en toe overgedragen van de ene soort naar de andere gastheer (. Met name, talrijke overloopgebeurtenissen kwamen voornamelijk voort uit pluimvee en varkens die een aanzienlijke bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid, zoals historisch gezien, de meeste menselijke pandemieën zijn voortgekomen uit vogels- en varkensgastheren (2,. In een wereld waar het aantal katten- en hondenbezitters toeneemt, en sociaal gedrag heeft de neiging om deze diersoorten in te schrijven als familieleden (4-, deze review is bedoeld om een up-to-date beeld te geven van de epidemiologie van IAV bij honden en katten en hun transmissiemodi).

Hun evolutie en de gevolgen van genetische herassortimenten van IAV worden verder besproken, wat ons ertoe brengt aanbevelingen te doen over bewakingsinstrumenten en over de rol die diagnostische hulpmiddelen zouden kunnen spelen in de „One Health-conceptbenadering”. Toxoplasmose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet genaamd Toxoplasma gondii of T. Deze microscopische organismen kunnen elk warmbloedig dier infecteren, maar katten zijn de enige bekende primaire of definitieve gastheren. Dit betekent dat de parasiet zijn levenscyclus in het lichaam van een kat kan voltooien en via zijn uitwerpselen terug kan keren in de omgeving.

Honden en mensen zijn tussengastheren voor T. De parasiet kan lange tijd in het lichaam leven, maar kan niet volledig volwassen worden. Het kan echter een gegeneraliseerde infectie veroorzaken als het zich verspreidt en hun weefsels binnendringt. Ze kunnen de parasiet ook oplopen als ze een besmet dier doden en eten.

Hoewel deze bron van infectie meestal wordt geassocieerd met katten, honden die graag jagen en jagen op kleine vogels en andere dieren in het wild die mogelijk T dragen. Gondii lopen het risico besmet te raken. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) schat dat 40 miljoen mensen in de Verenigde Staten mogelijk besmet zijn met T. Gondii, maar de meeste zullen geen symptomen vertonen.

Toxoplasmose is een ernstig probleem voor zwangere vrouwen, omdat het organisme de placenta kan passeren en ernstige aangeboren handicaps kan veroorzaken. Gondii kan geelzucht, vergrote organen, verstandelijke beperkingen, verminderd gezichtsvermogen en epileptische aanvallen hebben. Sommigen sterven misschien kort na de geboorte. De ziekteverwekker leeft normaal gesproken in de bovenste luchtwegen van de zoogdieren, zoals honden en katten, en wordt via aerosol op mensen overgedragen.

Serologische prevalentie van antilichamen tegen het canine influenzavirus (H3N) bij honden in een grootstedelijk dierenasiel. Gastro-intestinale aandoeningen zijn de meest voorkomende klinische presentaties van salmonella bij mensen en honden; echter, de meerderheid van de geïnfecteerde dieren of mensen is asymptomatisch en kan de ziekteverwekker gedurende een periode van 6 weken via uitwerpselen afstoten en de ziekteverwekker overdragen aan andere dieren of individuen. De dodelijke ziekte van het zenuwstelsel is ongebruikelijk geworden, deels omdat mensen hun huisdieren er al tientallen jaren tegen vaccineren. Wat gedomesticeerde honden betreft, heeft de toename van de populatie van zwerfhonden en semi-gedomesticeerde honden in stedelijke gebieden het risico op zoönosenziekten verhoogd.

In zeldzame gevallen kunnen echter andere organen zoals de lever, longen, ogen of hersenen geïnfecteerd raken en ernstige symptomen veroorzaken - zoals verminderd gezichtsvermogen en in sommige gevallen blindheid. Serologisch onderzoek voor opkomende honden H3N8- en H3N2-influenzavirussen bij huisdieren en dorpshonden in Nigeria. Er zijn verschillende profylactische en therapeutische strategieën geïntroduceerd om de zoönotische ziekten te verminderen. Hoewel het moeilijk te geloven is, zijn er enkele ongebruikelijke, hoewel zeer onaangename ziekten die u kunt oplopen bij honden en katten in het VK.

Getroffen honden vertoonden verschillende graden van pneumonie en CIV-H3N8 verspreidde zich gemakkelijk van geïnfecteerde honden naar andere gevoelige honden door direct contact (40). Hondenbezitters moeten dus worden geïnformeerd over de zoönotische ziekten en hun manieren van overdracht om deze infecties bij de menselijke populatie te verminderen. Overzicht van belangrijke natuurlijke influenza A-subtype-infecties en herassortimentsvoorvallen gemeld bij honden en katten. Ondanks zijn naam wordt deze huidziekte niet veroorzaakt door een worm, maar eerder door een schimmel die wordt aangetroffen in de bodem en op de huid van geïnfecteerde mensen en huisdieren.

Influenza A-virus (H5N) infectie bij katten veroorzaakt systemische ziekten met mogelijke nieuwe routes van virusverspreiding binnen en tussen gastheren. De weke delen infectie pasteurellose ontwikkelt zich meestal bij mensen na beten, krassen of likken van honden of katten. Profylaxe na blootstelling met frequente doses humaan rabiës-immunoglobuline (HRIG) binnen 14 dagen na de vermoedelijke hondenbeet kan de ziekte voorkomen. .