Wat zijn enkele veel voorkomende ziekten van het endocriene systeem?

Diabetes is een aandoening die hoge bloedglucosespiegels veroorzaakt doordat het lichaam niet voldoende insuline kan produceren of gebruiken om glucose te reguleren. Het endocriene systeem is een netwerk van klieren die hormonen produceren en afgeven die helpen bij het beheersen van veel belangrijke lichaamsfuncties, waaronder het vermogen van het lichaam om calorieën te veranderen in energie die cellen en organen aandrijft.

Wat zijn enkele veel voorkomende ziekten van het endocriene systeem?

Diabetes is een aandoening die hoge bloedglucosespiegels veroorzaakt doordat het lichaam niet voldoende insuline kan produceren of gebruiken om glucose te reguleren. Het endocriene systeem is een netwerk van klieren die hormonen produceren en afgeven die helpen bij het beheersen van veel belangrijke lichaamsfuncties, waaronder het vermogen van het lichaam om calorieën te veranderen in energie die cellen en organen aandrijft. Het endocriene systeem beïnvloedt hoe je hart klopt, hoe je botten en weefsels groeien, zelfs je vermogen om een baby te maken. Het speelt een cruciale rol bij het al dan niet ontwikkelen van diabetes, schildklieraandoeningen, groeistoornissen, seksuele disfunctie en tal van andere hormoongerelateerde aandoeningen.

Elke klier van het endocriene systeem geeft specifieke hormonen af in uw bloedbaan. Deze hormonen reizen door uw bloed naar andere cellen en helpen bij het beheersen of coördineren van veel lichaamsprocessen. Zelfs de geringste hik met de functie van een of meer van deze klieren kan de delicate balans van hormonen in uw lichaam afwerpen en leiden tot een endocriene aandoening of endocriene ziekte. Het feedbacksysteem van het endocriene helpt de balans van hormonen in de bloedbaan te beheersen.

Als uw lichaam te veel of te weinig van een bepaald hormoon heeft, signaleert het feedbacksysteem de juiste klier of klieren om het probleem op te lossen. Een hormoononbalans kan optreden als dit feedbacksysteem moeite heeft om het juiste niveau van hormonen in de bloedbaan te houden, of als uw lichaam ze niet goed uit de bloedbaan verwijdert. De meeste endocriene tumoren en knobbeltjes (knobbeltjes) zijn niet-kankerachtig. Ze verspreiden zich meestal niet naar andere delen van het lichaam.

Een tumor of knobbel op de klier kan echter de hormoonproductie van de klier verstoren. Er zijn veel verschillende soorten endocriene stoornissen. Diabetes is de meest voorkomende endocriene aandoening die in de VS wordt gediagnosticeerd. De bijnier geeft te weinig van het hormoon cortisol af en soms aldosteron.

Symptomen zijn onder meer vermoeidheid, maagklachten, uitdroging en huidveranderingen. De ziekte van Addison is een vorm van bijnierinsufficiëntie. Overproductie van een hypofysehormoon leidt tot een overactieve bijnier. Een vergelijkbare aandoening genaamd het syndroom van Cushing kan voorkomen bij mensen, met name kinderen, die hoge doses corticosteroïdmedicijnen gebruiken.

Gigantisme (acromegalie) en andere groeihormoonproblemen. Als de hypofyse te veel groeihormoon produceert, kunnen de botten en lichaamsdelen van een kind abnormaal snel groeien. Als de groeihormoonspiegels te laag zijn, kan een kind stoppen met groeien in lengte. De schildklier produceert te veel schildklierhormoon, wat leidt tot gewichtsverlies, snelle hartslag, zweten en nervositeit.

De meest voorkomende oorzaak van een overactieve schildklier is een auto-immuunziekte die de ziekte van Grave wordt genoemd. De schildklier produceert niet genoeg schildklierhormoon, wat leidt tot vermoeidheid, constipatie, droge huid en depressie. De onderactieve klier kan een vertraagde ontwikkeling bij kinderen veroorzaken. Sommige soorten hypothyreoïdie zijn aanwezig bij de geboorte.

De hypofyse geeft weinig of geen hormonen vrij. Het kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende ziekten. Vrouwen met deze aandoening kunnen stoppen met ongesteld worden. Multiple endocriene neoplasie I en II (MEN I en MEN II).

Deze zeldzame, genetische aandoeningen worden doorgegeven via families. Ze veroorzaken tumoren van de bijschildklier, bijnier en schildklier, wat leidt tot overproductie van hormonen. Overproductie van androgenen interfereert met de ontwikkeling van eieren en hun afgifte uit de vrouwelijke eierstokken. PCOS is een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid.

Abnormaal vroege puberteit die optreedt wanneer klieren het lichaam vertellen om te vroeg in het leven geslachtshormonen vrij te geven. Als u een endocriene aandoening heeft, kan uw arts u doorverwijzen naar een specialist die een endocrinoloog wordt genoemd. Een endocrinoloog is speciaal opgeleid in problemen met het endocriene systeem. De symptomen van een endocriene aandoening lopen sterk uiteen en zijn afhankelijk van de specifieke betrokken klier.

De meeste mensen met endocriene aandoeningen klagen echter over vermoeidheid en zwakte. Bloed- en urinetests om uw hormoonspiegels te controleren, kunnen uw artsen helpen bepalen of u een endocriene aandoening heeft. Beeldvormingstests kunnen worden uitgevoerd om een knobbel of tumor te lokaliseren of te lokaliseren. Behandeling van endocriene stoornissen kan ingewikkeld zijn, omdat een verandering in het ene hormoonniveau een andere kan afwerpen.

Uw arts of specialist kan routinematig bloedonderzoek bestellen om op problemen te controleren of om te bepalen of uw medicatie of behandelplan moet worden aangepast. Bekijk hoe een patiënt leerde omgaan met haar gewicht en dieet. Doen je 'goede' gewoontes schade aan? WebMD geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. Bijnieren, gelegen op de top van de nieren, produceren verschillende hormonen.

Bijnierinsufficiëntie treedt op wanneer de bijnieren niet voldoende hoeveelheden steroïde hormonen produceren, voornamelijk cortisol, dat natriumbehoud, kaliumsecretie en waterretentie reguleert. Congenitale bijnierhyperplasie (CAH) is een groep erfelijke genetische aandoeningen die de bijnieren aantasten. Een persoon met CAH mist een van de enzymen die de bijnieren gebruiken om hormonen te produceren die helpen bij het reguleren van het metabolisme, het immuunsysteem, de bloeddruk en andere essentiële functies. Hyperaldosteronisme is een ziekte waarbij de bijnieren te veel aldosteron aanmaken, een hormoon dat de opname van natrium door de nieren stimuleert en helpt bij het reguleren van de water- en zoutbalans in het lichaam.

Wanneer er te veel aldosteron wordt geproduceerd, leidt dit tot hypertensie (hoge bloeddruk) en lage kaliumspiegels in het bloed. Osteoporose is de verslechtering van botweefsel en vermindering van de botsterkte, waardoor botten kwetsbaar worden. Osteoporose maakt de pols, heup, wervelkolom en andere delen van het skelet kwetsbaar voor fracturen. Valpartijen bij mensen met osteoporose kunnen ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Diabetes treedt op wanneer uw alvleesklier niet genoeg insuline kan produceren of als uw lichaam het niet goed kan gebruiken. Diabetes zorgt ervoor dat uw bloedbaan te veel glucose bevat, wat tot veel ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Het is de meest voorkomende endocriene aandoening in de Verenigde Staten. Diabetes is de meest voorkomende vorm van endocriene stoornis.

Diabetes type I is een auto-immuunziekte waarbij uw alvleesklier stopt met het produceren van het hormoon insuline. Als gevolg hiervan is uw lichaam niet in staat om een geschikte hoeveelheid bloedsuikerspiegel in de bloedbaan te handhaven. Type II diabetes treedt op wanneer uw lichaam insulineresistentie ontwikkelt. Als gevolg hiervan kan het insuline niet goed gebruiken.

Veel voorkomende symptomen van acromegalie zijn grote of gezwollen handen en voeten, botveranderingen in het gezicht en een verdiepende stem. Een van de meest voorkomende medicijnen die artsen voorschrijven, is levothyroxine, een synthetisch hormoon dat het hormoon vervangt dat uw schildklier gewoonlijk zou maken. .